Wednesday, 18 June 2014

Bye UTeM






Setiap pertemuan, pasti ada perpisahan. 
InshaAllah, ada jodoh jumpa lagi!

video

Saturday, 31 May 2014

Projek Sampai Mati (PSM) is successful done!

Hye!

Akhirnya, tarikh keamat 28 May 2014 - 31 May 2014 dah habis!!! say byebye to that date bebeh!
Kami dah present, so now tunggu markah. biarlah ape nak jadi yang penting kita semua akan grad  tak lama lagi! yang best tu, beban setahun yang dipikul selama ni dah dibuang dengan rasminya. Anyway, thanks to my friend and housemate yang bagi semangat tak putus-putus before and semasa presentation! and of coz, i've done well for my mama and abah! 3 tahun diorang buat investment kat UTeM, takkan nak sia-siakan investment diorang kann... ^_^v


my presentation team and our panels. Tak strict tapi soalan boleh tahan la..

muka happy and dah lega...protttt

byebye PSM and thanks panels

Photo BOoM

Hoorayyyyy!!


so inilah muka kami dah happy, tapi muka before present tak leh letak sebab masing-masing getaq lutut so muka sangatlah tak cantik untuk disiarkan. hahahahahah! tak kurang dari sebulan untuk kami ucapkan byebye UTeM.....


Gud Luck For final guys!!

Saturday, 10 May 2014

Selamat hari ibu, MAMA!


Dalam dunia kami..
ada satu je insan TER SANGAT ISTIMEWA untuk kami..
Mama dan abah..
mereka yang membesarkan kami..
memberi kami makan dan minum
menjaga kami dikala susah dan senang..
dan memberikan kami pendidikan sehingga..
kami menjadi seorang insan yang berguna..
Thanks mama...we all love you so much!!
this achievements are only for you from us. 
thanks mama!
*hug*

" kau ternilai bagi diriku, kesungguhanmu mendewasakanku"


Friday, 10 January 2014

SURAT UNTUK SAHABAT ^_^







Bismillahirahmanirahim...


Mesti tadi kau pelikkan kenape aku tak menangis kan? mesti kau ingat aku tak sedih kan? keh keh keh..
Tak susah untuk berlakon gembira dan tak susah juga untuk berlakon sedih asal jangan bertentang mata sudah. try nak jadik enab si kuat padahal time tulis ni dah bergelen ayaq mata kua...hehehehehe

kau tau tak,
Actually, kawan mana yang tak sedih bila berpisah kan? 5 sem kite berkawan. After kak mimi tak de, orang yang teman aku study KAU, tempat aku tanya soklan pelik-pelik pon, KAU lepas daus and syira. Orang lain mana nak layan soalan mengarut aku bila time study. hahahahhaha..So lepas ni, aku kurang seorang yang rajin layan soalan pelik-pelik aku..

Kau ingat tak..
Dulu masa mula-mula kita tak rapat sangat, maybe sebab KAU duduk bunga raya and aku duduk emerald. Jumpa pun kat kelas je. Tapi start sem 2 KITA rapat sebab satu subject, Differential Equation (DE). Subject feveret aku...and kebetulan kau pon suke sama. So start dari tu kita rapat..hahahahah. tapi lepas ni, aku belajar sorang-sorang jer..dah tade subject feveret kite leh share...

Kau ingat tak..
Lepas je KITA da tak duduk asrama, KITA makin rapat. sebab aku selalu merempat kat rumah kowunk. Buat assigment, study, pillow talk semua kat rumah kau. Tengok setia hujung nyawa pun kat rumah kau. Pastu aku selalu pinjam toto dengan bantal KAU. Sian kau...bilik kau sempit sebab aku dok heret sama si toyol pegi rumah kau dan menjadikan bilik kau makin sempit pastu aku selalu lupa bawak balik pastu nanti kat kelas hari-hari kau ingatkan suruh amek si toyol tu..hahahahah. Tapi, yang paling best, kalau aku datang, kau dengan zahid mesti tido lambat sebab kita pergi berborak sampai berapa pagi padahal besoknyer kelas [ukul 8pagi..ahahahah. Lepas ni, kalau aku pergi rumah kau, aku kena bawak sendiri la aku punya toto, bantal, selimut...pastu, aku dengan zahid je la yang berborak sampai pagi nanti..

Kau ingat tak...
Bila aku merempat kat rumah kau, kau selalu masak cekodok la, jemput-jemput la, kuah rojak mak bee la..aku pulak dengan muka tak malu makan jer. Dah la menumpang rumah orang pastu buat macam rumah sendiri pulak. heheheheh...Lepas ni, aku curik makanan zahid la pulak..tak pun aku suh dia masakan..kihkihkih

Kau ingat tak,
setiap kali aku datang rumah kau, habis laptop kau berbedak. bukan laptop je, lantai, meja solekj semua berbedak aku buat. Mesti kau tension kan? hahahahha..sorry yer..terbiasa pakai bedak macam tu..kunun-kunun nak bagi bilik kau bau bilik baby..hahahahahah. Nanti kat sana, kalau de yang pakai bedak baby johnson, ingat aku tau..wekkk

kau tau tak...
nak cerita semua memory kau dengan aku sampai besok tak sudah. Tapi aku ingat lagi, kita berangan nak buat photoshoot pre-convo kat klebang la, kat pantai puteri la..ingat tak? aku ingat angan-angan aku tuk kite semua buat gamba pre-convo tu jadi realiti tapi tak sangka kau tak de nanti...papepon, next year, in our beautiful day, kau kne datang tau..bawak 52 kuntum bunga ros bagi sorang satu. tau tau! heeee

Lastly,
Terima kasih SITI NOORHAZWANI sebab selalu tolong aku tak kira lah masa study atau pon tak study. Sudi dengar cerita aku before nak tidur. Sudi belanja aku makan macam-macam. And semua lah yang tak tersebut kat sini...and paling tak lupa..thanks sebab jahitkan si beluncas untuk aku...

                                                                                       


Dear Wani...
Kuning tanda persahabatan, 
Putih tanda perpisahan..
Ade rezeki..
kita jumpe lagi 

(T_________T)

Gudluck in future..jalankan amanah Allah dengan sebaik-baiknya..
jangan lupakan BMFU TITANS and AKU tau...




Saturday, 23 November 2013

UMRAH PART TWO : Kurma

Asalammualaikum, selamat malam...

Hari ni aku nak cerita kat korang pasal peristiwa buah kurma. Mana yang xpernah tengok buah kurma ni gamba dia yer..yang lagi satu pokoknyer..macam kelapa sawit jer..

pokok kurma yang macam kelapa sawit. dekat ladang ni ada warung teh panas. 

okay. sekarang ni aku nak jawab pertanyaan korang yang selama ni aku malu nak cakap. Ahahahahahha.
Mesti ramai pelik, kenapa aku balik dari umrah dulu aku sikit pon tak bawak balik kurma ker, kismis ke..kan?
So actually..cerita dia macam ni..

aku tak ingat masa bila, tapi masa tu kat Madinah. mama suruh aku makan kurma. Untuk pengetahuan rakan-rakan, aku ni ada satu penyakit, tak suka makan kurma or kismis. Aku tak suka rasa manis dia. Bagi aku pelik. Kalau aku makan pun, aku amek yang kering tahap giler babeng la. Yang orang cakap..euuwwww. XFRESH! . tapi yang tu je aku makan sebab dia tak manis. So, back to our story, bila mama suruh makan kurma, kurma nabi masa tu, memang basah basah abis la. fresh gitu...aku slumber je cakap....

"akak tak suka kurma lah. akak tak makan kurma. akak tak suka jangan lah paksa akak makan"

rasanya korang mesti dah dapat agak apa jadik kat aku kan? di sebabkan aku ter dan SENGAJA keluarkan ayat biadap itu, sehinggalah aku balik Malaysia, aku tak jumpe kedai jual kurma, orang jual kurma, atau orang bagi kurma kat aku. Ni bukan dongeng tapi realiti. Tapi part paling sedih tu, aku tak dapat bawak balik kurma untuk kawan-kawan aku. Sedih beb! merata tau aku carik kurma dekat Mekah tu, yang aku jumpa KURSLENDANG ada. padahal, mak cik sebilik aku, abang aku, adik-adik aku rileks jer jumpa kurma ke kismis. Siap orang sedekah lagi. hahahahahahahah

tu je nak cerita. So tak kira lah dekat Mekah ke, Madinah ke, kat mana-mana lah sekalipon, jangan la mengutuk ke, mengeji ke, makanan yang korang tak suka or tak sedap. Rasanyer, diam dan tayah sentuh dah cukup. kalau orang tanya kenapa, bagitahu jer dah kenyang. tak susah kan? kalau aku duduk palestin sane, aku rase mesti aku insaf. Sebab da kaya sangat dengan makanan, tu perangai buruk camni..Astaghafirullahalazim! 

tata...

Thursday, 17 October 2013

ANTARA KAWAN DAN SEGALANYA

Asalamualaikum..

lama tak tulis blog. so hari ni aku nak tulis. hahahahahah
aku saje tak bawak kereta for this week, selain dari aku nak balik esok or maybe sabtu..other reason sebab nak tengok, bila aku susah siapa yang tolong aku. Like ussual..Alhamdulillah. dekat sini aku diberi kawan-kawan yang sangat brotherhood. That is BMFU titans. Alhamdulillah.
Orang cakap, nak tengok siapa kawan, siapa lawan, tengok siapa yang tolong kita time susah so its realize me for one thing...KAWAN LAGI PENTING AFTER ALLAH, RASULULLAH AND YOUR FAMILY. trust me. Thanks BMFU titans.

sincerly :
enab si penjual karipap. ^_^


Saturday, 7 September 2013

DUNIA PRAKTIKAL

PIN PIN...

well mase cuti sem, budak-budak U lain tengah sedap-sedap membesarkan badan di rumah, aku pulak kena praktikal. kena bangun awal seawal 6.30pagi sampai 5.40petang. Tension beb! ingat cuti sem dapat la kan tido-tido..hurmm hurmmm


Praktikal ni xlama, just 10weeks je beb..tapi aku di extrakan one week ( actually 3days) atas sebab akak Siti xbalik cuti maternity lagi..eicehhh! tak cakap da cuti bersalin..weekkk! tapi 11 weeks ni kan...actually sampai aku naik sem baru..aku hanya ada 2 hari untuk tido sepuas-puasnya sebelum bermulanya sem giler iaitu tahun 4 diaman PSM akan aku hadapi...blerghhhhh!!


So..aku mula praktikal pada 24.6.2013..dekat Nichicon je, dekat dengan rumah je. Dalam 10 minit...kalau xjem. kalau jem 20minit. Aku di sumbatkan dalam Inspection deparment. duk kat opis. so adela table, komputer, pen pinjaman daripada Nichicon. Tapi bila trainning aku pegi la semua section yang ada dekat Inspection department ni. Well, 1st day masuk situ, giler boring aku ckp! briefing kannn..sapa yg xboring and the next 2 days, my new task begin....Overall, dekat sini aku dapat banyak pengalaman la, walaupun tade kaitan dgn PSM aku nnt, tapi pengalaman tu dpt la blaja and the best part, Inspection Department ni sangat best. Dari bos sampai la ke operator dia. Sediyh beb mase last day nk blah..Penat aku tahan xnk nangis. Bukan ape..diorang ni semua baik-baik. sobsobsob~~~~


hurmm hurmm! kiri tu Kak Merilin. Dia pandai giler-giler cakap Jepun. Dia da mcm translator tuk Manager Jepun QC da aku tgk sbbnyer aritu ade audit dari Austria kot, Takkan la org Austria nak cakap Jepun kan, so kak Merilin ni la translator antara Si Jepun dgn Si Orang putih ni. Aku seriyes la, selute abis kat kak Merilin ni sebabnyer dia boleh bercakap 3 bahasa, melayu, english and Jepun and aku kalau dgr dia ckp ngan Jepun tu, aku mesti dgr walaupun xphm sbb kak Merilin cakap Jepun sgt comel. Seriyes! and aku hope aku leh jadi cm kak Merilin. pandai 3bahasa. and..dia sangat pandai menjawab setiap soalan yang di bagi sbb aritu bos mane ntah mcm nak cari salah dia, pastu die bg fact sampai bos tu give up. One day, i will be like her! Amin! and now, she's pregnent! i hope her baby will be like her, comel, pandai and berani! ^_^

Yang kanan tu kak Sia and kak Ain. Diorang ni dari department QC, Orang kate Sedara gituuuu dengan Inspection. Aku suka tengok kak Ain jugak bila dia senyum sebab jarang la aku tengok dia senyum..maybe sebab tension kowt, well kena repair bende kecikkan...kalau aku pown tension. Tapi kalau Kak ain ni senyum, seriyes manis.and aku ske tengok. Kak Ain ni pown pregnent gak. rasenyer da nk smpai due date kot sbb aku tgk perut dia da besar sgt. Takut pulak tgk Kak Ain bejalan ke depan belakang. Kak sia aku xrapat sgt tp dia ske ckp cina..hehehehehe well sebab dia chinesekan...Apa-apa pun, thanks too ketiga-tiga kakak ni, sebab diorang byk tolong aku kat sini. esspecially kije ofis... ^_^


TARAAAAAA!...ni adalah gamba orang-orang kuat daripada Inspection Department. Merekalah pembantu aku sepanjang aku kat sini. *terharu! yang belah atas kanan tu, tu orang-orang besar kat Inspection, Mr.ong (manager), Kak Ellen ( Sr.supervisor), Cik Addine ( Asistant manager), Cik farouq ( Executive), Abg. Man yang ske bercerita ( Sr. Technician) dan Cik Azuan (Supervisor)...bagi aku..diorang ni memang Tok Guru la sebab ilmu penuh di dada gitu..tanya la ape pon, boleh jawab saje. Tension btl. ahahahahaha! Mr. Ong ni memang bos terbaik la aku penah jumpe sebabnya dia baik sangat. jarang aku jumpa bos camni. janji kau buat kije and kije kau bagus. Cik Addine and Mr, Ong ni pown pandai ckp Jepun. Aku tak tau la kenapa kan..tapi kalau diorang cakap jepun mesti aku ske dgr..best. Cam teruja gituuuuu. Yang gamba belah kiri tu..atas tu dari department In-process yang mane mummy dia Kak Azie, yang bawah pown same tapi mummy dia Kak Mahani and bawah sekali tu In-coming section yang mana Supervisor dia kak Ellen. Lasty, belah kanan bawah tu..final section yang mne daddy dia Cik Azuan. Budak-budak ni untung tau dapat duduk bawah deparment inspection sebabnya aku tengok cara kije diorang santai and asyik ketawa je. Lagi satu, bos bos diorang ni memang sempoi abis. Aku pown untung jugak..sebab di bg peluang training kak department ni..hehehehehe! 

so..ni antara gamba kenangan yang sempat aku tangkap sepanjang lastday aku kat sini..happy tapi sediyh gak sebabnyer tak dapat jumpe Kak Maszalinah. Kak mas yang banyak bantu aku pahamkan SPC sepanjang aku kat sini and Kak Mas is my feveret and Idol leader..aku igt cakap dia, kat industri ni tak same dgn ape kita belajar kat U..byk orang pandang rendah dekat pekerja kilang tp actually kat sini lah gedung ilmu. betul lah tu, kau ingat kalau dah semua orang kije ofis, kau dapat ke pakai fon canggih-canggih? tv besar nipis tu?...



owhh yea! before aku lupe...instead of valueble knowledge aku dpt kat sini, aku gak dpt hadiah kenang-kenangan...seriyesla..aku rase nak menangis mase dapat..and words yang diorang cakap wat aku touching xtra study elok-elok and jaga diri..wuaaaa! macam biasa je tapi kalau lastday ko kije orang cakap camtu, menusuk kalbu weyh! Anyway, Thanks for this present. ^_^



ini adalah hadiah feveret aku. and bagi aku value dia sangat tinggi. Hadiah dari my superb manager..Mr.Ong..thanks sebab bagi peluang aku practical kat deparment ni. ^_^

and lastly...ni hadiah dari Nichicon...mintak halal la yer batch ni. ^_^

so..byebye NICHICON..and thanks for the valuble knowledge and thanks jugak tuk layanan yang sangat baik daripada HR department, Production department, QC department dan semestinya,,,,
INSPECTION DEPARTMENT